Pages Navigation Menu

Stop met hoop, begin te verlangen

Stop met hoop, begin te verlangen

Hoop brengt leven, zeggen ze. Iemand die hoopt, hoopt een andere baan te vinden, hoopt op een vriendin, hoopt op geld en hoopt op geluk, nooit meer pijn, geen verdriet en dus hoop op ‘a life without a life’. De hoop op een beter leven is algemeen geaccepteerd. Maar waar moet dat leven dan vandaan komen? Als je ‘hope’ intikt in Google, verbaasd het me hoeveel religieuze afbeeldingen je krijgt. In mijn beleving is hoop volksverlakkerij. Een middel om middelmatig te zijn en te blijven.

Hoop brengt feitelijk helemaal niets. Hoop creëert niet. Het geeft slechts je verlangen weer naar iets buiten jezelf. Het is een systeem wat veel gebruikt is door de kerk. Je geeft mensen hoop op verlichting, maar geen uitweg. Zo bind je de boel leuk bij elkaar en krijg je schapen, die slechts volgen en geen vragen stellen. Er is tenslotte altijd nog hoop en alleen maar dat.

Kijk eens naar jezelf. Zijn er zaken die je anders zou willen zien, waarvan je hoopt op verbetering? Ik zou zeggen, stop met hopen, start met verlangen. Maak een beeld van je verlangen, voel je plezier als je er naar kijkt, doe alsof het er al is. En zet rustig en bewust stappen in de richting die het beeld je ingeeft. Ontdek je kracht te creëren door vallen en opstaan. Door te merken dat goede dingen op je afkomen als je het ‘hopen‘ en ‘willen hebben‘ loslaat. Door het loslaten van het een, komt er een ruimte waar je wens in geboren kan worden.

Wat we vergeten zijn (o.a. door onze verzorgingsstaat en de kerk) is dat we creërende wezens zijn. We creëren de hele dag door. Het is onze manier om te groeien en onszelf te inspireren. We creëren, we bekijken, stellen bij en creëren opnieuw. Dat gaat zo de hele dag door. Soms zijn er mensen en organisaties (kerk en overheid) die jou een beeld geven. Denk daarbij aan dat je je ‘moet verzekeren’. (Het bericht is dat het leven onveilig en niet goed is). Of dat we respect moeten hebben voor anderen en niet aan onszelf mogen denken (ons zelf vergetend, waar respect feitelijk begint). Dan gaan we proberen aan dat beeld te voldoen. Op z’n mildst gezegd: we gaan kijken of het ons past.

Krachtiger en makkelijker is het om bij jezelf te leren een beeld te maken van wat je wilt, je eigen beeld, je eigen wens, zonder tussenkomst van een ander. En dat bijstellen, loslaten en nieuw maken.We creëren door te verbeelden. En dan zetten we het in de wereld, dan gaan we het maken.

Al het andere is een excuus om het leven niet te doen. Ik hoop voor je dat je hoop kunt loslaten.

One Comment

  1. Goed gesproken Sander. Heel mooi!

Leave a Comment

Your email address will not be published.