Pages Navigation Menu

Vechten, knokken en strijden

Vechten, knokken en strijden

Mooi hè, dat beeld van mensen die vechten voor hun gelijk, vechten voor hun goede doel, strijden voor een betere wereld.

Nee, niet echt…

Ik sprak vorige week een man die beweerde zonder specialistische behandeling genezen te zijn van kanker. Het is moeilijk te controleren, ik weet het, maar hij was er wel ontzettend helder over. Hij raakte me ontzettend toen hij me vertelde hoe hij het gedaan had. Hij begon namelijk te vechten tegen de kanker, maar het werd erger. Ergens, na een lange tijd en ongetwijfeld met veel vallen en op staan, zag hij wat er aan de hand was. Het is geen gevecht. Er is geen gevecht. Dat was het moment dat hij begon te genezen.

Hij heeft gelijk. Het is geen gevecht. En hoewel ik op geen enkele manier ernstig ziek ben, kan ik het wel doortrekken naar m’n eigen leven. Ik verval makkelijk tot het gevecht, het strijden voor m’n recht, het najagen van vrijheid in de toekomst.

Het is geen gevecht. Er is geen strijd. Er is wat er is. Wees de heerser over je leven door te accepteren wat er is en aan te pakken wat je kunt. En geniet van je groei, ook als je even gevoelsmatig in puin ligt. Strijd niet, ontvang, leer, ben nieuwsgierig.

Dat wil niet zeggen dat je over je heen moet laten lopen. Dat wil niet zeggen dat je de andere wang moet toekeren. Het zegt alleen maar dat je geweldloos kunt zijn. Gandhi wist wat dat betekende. Je kunt ook niet vechten. En toch opkomen voor je zelf.

Ja, ik weet het, ik blijf leren. Ik ben verre van verlicht. Maar als we allemaal alleen maar een beetje verder durven kijken dan onze eerste reactie, leren te observeren in plaats van te reageren, kunnen we een eind komen, samen.

4 Comments

  1. Erg herkenbaar Sander, observeren is iets wat “wij” aan het verleren zijn bedenk ik me soms. Reactie en verbaal je “gram” halen zie ik zo veel gebeuren, en doe er zelf ook wel eens aan mee… Gek eigenlijk, we hebben vrije tijd als nooit te voren, en dus tijd zat, waarom observeren we dan niet vaker? Groet van Edwin

    • Observeren is: kijken naar Leven,
      de volgende stap kan zijn: Simpel Leven, van binnen uit…

  2. Mooi Sander! Heel mooi stukkie! Snel weer eens “live” bijkletsen? X

  3. Mooi stuk Sander. Aan het groeien?
    😉

Leave a Comment

Your email address will not be published.